Sociale BIC
Vooraleer we ingaan op de sociale circusopleidingen, verwijzen we nog even naar 2 opleidingen die je kan volgen om circusdocent te worden.
Je hebt de BIC (begeleider in circuskunsten) en de FP (formation pédagogique des arts de cirque). De BIC-opleiding is een samenwerking tussen Cirkus in Beweging en het circuscentrum. Meer informatie hierover vind je HIER. Voor de FP-opleiding kan je verdere informatie vinden op de website van het Circuscentrum en op de website van Ecole de Cirque de Bruxelles.
In de sociale BIC-opleiding is het de bedoeling om verder in te gaan op circus met kwetsbare doelgroepen in de brede zin van het woord.
De deelnemers van deze opleiding hebben bij voorkeur al een opleiding tot circusdocent gevolgd en tonen grote interesse in het werken met kwetsbare doelgroepen.
In deze opleiding krijg je tips over hoe je met verschillende kwetsbare groepen aan de slag gaat en inspeelt op ieders noden. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan ‘moeilijke’ situaties en hoe je hier best mee omgaat en op reageert.
Daarnaast leer je ook van elkaar! Deelnemers van deze opleiding hebben misschien al geparticipeerd aan sociale circusprojecten, waardoor je ervaringen uitwisselt en concrete situaties bespreekt met elkaar.
In de praktijk heeft deze opleiding reeds 1 keer plaatsgevonden. Voor verdere info contacteer je best Peter van het circuscentrum.
En Francais kan je terecht in Ecole de Cirque de Bruxelles(http://www.ecbru.be/accueil/formations-professionnelles/) voor 2 opleidingen die hun focus richten op het sociaal circus. Enerzijds heb je de ‘Formation en handicirque’ die zich uitsluitend richt op kinderen, jongeren en volwassenen met een mentale beperking. Anderzijds heb je de ‘Formation continue en cirque social’, die het belang van inclusief circus belicht en hoe je als persoonlijke begeleider het best inspeelt op de noden van het kind.