SOCIAAL CIRCUS

Jongeren met een beperking

 

Circusstage voor tieners met een mentale beperking (2012-…)

In de paasvakantie van 2012 zijn we gestart met een eigen circuskampje te organiseren voor tieners met een licht- tot matig mentale beperking. De bedoeling hiervan is om circuskunsten als medium te gebruiken om deze jongeren motorisch, creatief en sociaal te stimuleren in hun ontwikkeling. Op het einde van de week wordt er ook naar een toonmomentje toegewerkt, waar je de jongeren ziet glunderen van fierheid over wat ze geleerd hebben.

In de eerste plaats wordt er steeds gewerkt aan een veilige omgeving, waarbij er een leuke groepssfeer heerst en iedereen zich op zijn gemak voelt. Met dit als hoofddoelstelling leren de jongeren spelenderwijs de kneepjes van elke circustechniek.
De voorbije jaren was dit kampje steeds een groot succes en we streven ernaar om dit elk jaar in de paasvakantie te organiseren.


 

Circus op maat voor jongeren van Terbank

In 2013 en 2014 hebben we een hele reeks van workshops en lessen gegeven aan de jongeren van Terbank. Deze lessen op maat hebben ertoe geleid dat een deel van deze jongeren nu deelnemen aan de wekelijkse lessen op inclusieve wijze.


 

Circus voor blinden (2013)

We willen circus – meer bepaald acrobalanceren – toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden, en onderzoeken hoe we dit best aanpakken.

Dit idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Acrobalanceren is een vorm van acrobatie waarbij we werken met draagvormen, met minimaal 2 personen. Het kan ook in trio, per 4 of nog meer. De vormen met meer personen noemen we ook acrobatische piramides. Veel posities in acrobalanceren zijn niet zo zeer gebaseerd op het zien van de partner(s), maar wel op het voelen (gewicht, evenwicht, samen bewegen). Net daarom zijn we benieuwd hoe mensen met beperkt zicht hiermee zullen omgaan.

De eerste stap hierin is om met een kleine groep volwassenen met een visuele beperking te gaan werken rond deze vorm van acrobatie. We doen vertrouwens- en evenwichtsoefeningen, werken rond fysiek contact, proberen het gewicht te dragen van een partner en ervaren wat het is om gedragen te worden. Stap voor stap proberen we zo naar acrobatische vormen te gaan.

Vanuit deze eerste ervaringen hopen we een werkwijze te ontwikkelen die bruikbaar kan zijn voor verschillende groepen.

 

Voor meer info, stuur naar info@cirkusinbeweging.be