Een duurzame organisatie

 

Cirkus in Beweging werkt mee aan een beter klimaat

Wist je dat Cirkus in Beweging een groot hart heeft voor het klimaat?

In ons beleidsplan 2021-2025 namen we op dat we een ‘inspirerend duurzaamheidsbeleid’ willen ontwikkelen. We gaan actief aan de slag om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en delen onze ervaringen met anderen om ook hen mee op de kar te krijgen. We geven je graag een overzicht van onze eerste initiatieven.

 

Leuven Boomt!

In 2020 lanceerden we ‘Leuven Boomt!’ waar je bij je inschrijving 1 euro extra kon betalen die rechtstreeks doorgestort werd aan BOS+, een organisatie die bomen plant in Vlaanderen en de rest van de wereld.

In 2020 kozen 949 mensen ervoor een boom te planten en met de bijdrage van het team kwamen we aan een totaal van 1000 euro goed voor 1000m² bos. in 2021 zijn het er al 805 en je kan je nog steeds inschrijven in een van onze lessen.
Bij je inschrijving kan je nog steeds 1 euro extra betalen voor Bos+ Vlaanderen.

Waarom? Omdat er te veel bomen gekapt worden. En omdat ze broodnodig zijn voor alle leven op aarde. 21 redenen waarom bossen belangrijk zijn.

 

Transport

We kiezen wanneer we kunnen voor de bakfiets in plaats van de auto. Voor alle afstanden onder de 1000 km nemen we de trein in plaats van het vliegtuig. En we kochten geen tweede auto maar doen aan autodelen via cambio.

Waarom? Omdat we op die manier onze CO² (koolstof) uitstoot kunnen verminderen. Transport, waaronder autoverkeer, is wereldwijd verantwoordelijk voor 24% van de CO²-uitstoot. Verminder je koolstofvoetafdruk met deze tips van WWF.

 

Afval reductie

We gaan voor zo weinig mogelijk afval op kampen en evenementen. We vragen mensen om drinkbussen – van bijvoorbeeld Cirkus in Beweging – te gebruiken en om versnaperingen in doosjes mee te brengen.

Waarom? Omdat er ontzettend veel energie en voedingsstoffen nodig zijn om verpakking te produceren. Omdat er nog te veel verbrand wordt om het te laten verdwijnen. En omdat tonnen afval in onze zeeën en oceanen belanden en er het zeeleven mee bedreigen. 

Verloren voorwerpen

We zouden graag zoveel mogelijk verloren voorwerpen terug verenigen met hun eigenaars. Lees hier meer over hoe we dat precies aanpakken en waar je verloren voorwerpen kan terugvinden. 

Veggie circusevenementen

We willen zo weinig mogelijk vlees aanbieden op evenementen en stimuleren om zo weinig mogelijk vlees mee te geven aan kinderen op kampjes. In 2021 lanceerden we onze eerste veggie-challenge en deze krijgt zeker opvolging in de toekomst.

Waarom? De wereldwijde veehouderij is volgens onderzoek verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Lees meer over de milieu impact van vlees.

 

Duurzaamheidsscan

Voor de organisatie van onze evenementen onderwerpen we onze activiteiten aan een duurzaamheidsscan. Zo werken we bijvoorbeeld samen met organisaties die strijden tegen voedselverspilling.

Waarom? Omdat 1/3de van de gehele voedselproductie wordt weggegooid en dat terwijl er miljoenen mensen in hongersnood leven.

 

Milieuvriendelijk informeren

We focussen op digitale communicatie en promotie. Als er al beelden worden geprint doen we dit op gerecycleerd papier.

Waarom? Minder papier betekent ook minder afval, minder printers die paraat moeten staan, minder inktpatronen die weggegooid moeten worden en minder elektronisch afval dat gerecycleerd moet worden. Elke kilo papier die u niet verbruikt, vermindert uw CO²–uitstoot met 2,9 kg.