FESTIVALS & PROJECTEN

CirkOOH! CirkAAH!

 

 

30 juli – 7 augustus 2022

3de keer goede keer! Onze internationaal Jeugdcircusfestival CirkOOH! CirkAAH! was gepland voor 2020, toen voor 2021, maar is tijdens de zomer van 2022 eindelijk doorgegaan!  

Je kan HIER een terugblik werpen op de flyer met het programma.

 


 

Een terugblik 

In 2001 organiseerde Cirkus In Beweging voor de eerste maal een Internationaal Jeugdcircusfestival op de terreinen van het Sportkot te Heverlee. Meer dan 60 jongeren uit 6 verschillende landen kwamen samen voor een week vol optredens workshops en internationale uitwisseling.

Hieruit groeide in 2007 het tweede internationaal jeugdfestival CirkOOH! CirkAAH! Maanden leefden we naar dit festival toe en ook de maanden erna beheerste het festival ons werk. De editie in 2007 bestond uit twee intensieve circusweken met twee luiken:

  1. Sociaal circus: Een 60-tal kinderen van drie Leuvense buurtwerkingen, met specifieke aandacht voor bijzonder kwetsbare groepen, kwamen een week lang circus oefenen op ons festivalterrein. Ze trainden en maakten nummertjes en traden tenslotte tweemaal op voor een enthousiast publiek van ouders en circusliefhebbers. De week erop zagen we de kinderen nog terug in onze publieksworkshops of in de voorstellingen van de buitenlandse artiesten.
  2. Internationale artistieke luik: Twee weken lang leefden 100 jonge circus- en percussieartiesten van jeugdgroepen uit Rusland, Estland, België, Portugal en Slovenië samen op ons circusterrein. Ze leerden elkaar kennen, deden uitstappen en bouwden samen piramides. Elke groep trad tweemaal op tijdens een bruisende week vol binnen-en buitenlandse circusacts. Ook jong Belgisch talent kreeg een speciale plek binnen het programma en elke voorstelling werd vol ambiance ingeleid door een percussiecollectief.

In 2012 organiseerden we voor een derde maal het internationaal jeugdcircusfestival CirkOOH! CirkAAH! In Leuven. Deze editie stond in het teken van ‘Positive Circus Power’ en bracht 75 deelnemers bijeen uit Rusland, Nederland, Estland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en verschillende circusscholen in België.

Buiten de optredens leerden de deelnemers elkaar beter kennen en wisselden ze over het toekomstige Europa, over de eigen situatie en mogelijkheden t.o.v. die van andere Europeanen. Hierbij vetrokken ze van wat de jongeren gemeen hadden: hun passie voor circus. Kunnen talenten overal op dezelfde manier ontplooid worden? Kan je je droom overal waar maken? Hoe kunnen jongeren het verschil maken en van elkaar leren?

De vierde editie die plaatsvond was in augustus 2016 en verhuisde van onze locatie op de Ruelensvest naar de Centrale werkplaatsen / Hal 5. Opnieuw zakten 60 jongeren uit internationale jeugdcircusgroepen uit Estland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Finland af naar Leuven. Samen met lokale circus- en percussiegroepen en professionele artiesten uit België, Mexico, Puerto Rico en Griekenland gaven ze beste van zichzelf voor het Leuvense publiek.

De editie van 2020 werd uitgesteld naar 2021, maar kon eindelijk doorgaan in de zomer van 2022! 8 jongeren elk uit circusscholen van Tsjechië, Spanje, Nederland, Griekenland en Estland werden door onze eigen jeugd ontvangen aan Hal 5. Het was een zalige week vol toffe acts, zotte spektakels en leerrijke workshops. 

Naast de techniek workshops en trainingsmomentjes, werkten de groepen de hele week lang aan een optreden. Voor dat optreden hebben ze, in thema van duurzaamheid, hun eigen kostuums en attributen zelf gemaakt van gerecycleerd materiaal. De week werd afgesloten met hun show “The YOU-Exchange” waarin de toeschouwers meegenomen werden op een circustocht door Leuven. 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cirkooh cirkaah 1
CirkOOH! CirkAAH!
cirkooh cirkaah 2
cirkooh cirkaah 3