WORKSHOPS

Vorming & opleiding

 

Cirkus in Beweging organiseert vorming en bijscholing in circustechnieken voor leerkrachten (in spé), monitoren, begeleiders in het jeugdwerk… Wie het circusvirus echt aan anderen wil doorgeven kan de BIC-opleiding (Begeleider in de circuskunsten) volgen.

Hieronder een aantal algemene voorstellen voor bijscholing. We staan steeds open voor andere ideeën en werken graag met jullie een bijscholing uit rond een specifiek thema.

Heeft u beslist en wenst u een circus workshop aan te vragen?
Vul dan ons online aanvraagformulier zo volledig mogelijk in.


Opleiding Begeleider in circuskunsten (BIC)

Ben je minimum 18 jaar en actief met kinderen en jongeren: als jeugdwerker, sportleraar, opvoeder, bewegingstherapeut, in een circus- of ander vrijetijdsatelier…? Je wil zelf plezier beleven aan het leren, oefenen en spelen met circustechnieken… en bovendien wil je leren hoe je het circusvirus aan anderen kan doorgeven? Dan is deze opleiding tot begeleider in de circuskunsten een echte must!

Doelgroep: 18+
Duur: 10 dagen + 5 weekends
Meer info: BIC


Vorming circus voor kleuters

Circus spreekt enorm tot de verbeelding. In een interactieve circusworkshop maak je als begeleider of leerkracht zelf kennis met verschillende circustechnieken en leer je hoe je met kleuters creatief rond circus kan werken. We vertrekken van het circusmateriaal en creëren zo samen een heerlijk circusspel voor kleuters. Zo kunnen we ze laten fantaseren, spelen en ondertussen oefenen ze hun fijne en grove motoriek en conditie.

Heel leuk om zelf uit te proberen en zeer interessant om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Doelgroep: kleuterleiders, leerkrachten (18+)


Vorming circomotoriek

In ons drukke leven komt het er niet altijd van om fysiek met onze kinderen te spelen. Samen spelen doet nochtans wonderen voor de ontwikkeling van je kind en ook voor de relatie met je kleuter. Fysiek samen spelen met kleuters via eenvoudige relatiespelletjes doet wonderen voor de ontwikkeling van een kind. Deze workshop start met eenvoudige oefenspelletjes en bouwt op naar acrobatische kunstjes. Op een speelse manier worden de kleuters uitgedaagd en worden ze zich bewust van hun lichaam.

We werken vaak in een één-één relatie met een partner en leren zo om op verschillende manieren met elkaar te werken (met-tegen- samen). Vanuit het boek Nelsons acrobatenboek starten we met verhaaltjes en metaforen die kinderen stimuleren en helpen om motorisch vaardig te worden. Deze workshop is een leuk en laagdrempelig en biedt een methode aan die zowel kleuterjuffen, opvoeders als jeugdwerkers kunnen toepassen .

In deze workshop focussen we op enerzijds de motoriek van de kleuter en anderzijds op het relatiespel . Circomotoriek is een manier van oefenen en bewegen waar kinderen zich goed gaan voelen in hun vel en zelfvertrouwen krijgen . We werken eerst met de docenten en opvoeders apart en zetten dan deze kennis onmiddellijk om in een praktijk sessie met kleuters uit school of speelplein in de buurt.

Doelgroep: sportlesgevers, kinderyoga docenten, kleuterleiders, opvoeders, jeugdwerkers, circuslesgevers, … (18+)

 

 

Bijscholing jeugdwerkers

In een interactieve circusworkshop maak je als begeleider zelf kennis met de basis van verschillende circustechnieken en bedenk je samen met ons hoe je hiermee in jouw groep aan de slag kan. Je gaat waarschijnlijk naar huis met stijve spieren, maar ook met een basiskennis circus en pedagogische richtlijnen om zelf met circus aan de slag te gaan.

Doelgroep: jeugdwerkers (16+)


Bijscholing voor studenten

In een interactieve circusworkshop maak je als begeleider zelf kennis met de basis van verschillende circustechnieken en bedenk je samen met ons hoe je hiermee in jouw groep aan de slag kan. Je gaat waarschijnlijk naar huis met stijve spieren, maar ook met een basiskennis circus en pedagogische richtlijnen om deze zelf aan te leren.

Doelgroep: Studenten


Bijscholing voor leerkrachten

In een interactieve circusworkshop maak je als leerkracht zelf kennis met de basis van verschillende circustechnieken en bedenk je samen met ons hoe je hiermee in jouw groep aan de slag kan. Je gaat waarschijnlijk naar huis met stijve spieren, maar ook met een basiskennis circus en pedagogische richtlijnen om deze zelf aan te leren.

Doelgroep: Leerkrachten en leerkrachten in spe


Vorming circus met specifieke doelgroepen

In deze workshop maak je als begeleider of leerkracht zelf kennis met de verschillende circustechnieken en leer je hoe je vertrekkende van circus creatief kan spelen en werken met mensen met een beperking.

Circus is een zeer toegankelijk en toch uitdagend middel om creatief mee aan de slag te gaan.

Succeservaringen worden snel beleefd en er is veel plaats voor fantasie, plezier en spel. En het leukste van al is dat iederéén kan circussen. Persoonlijke beperkingen worden irrelevant want iedereen vindt wel iets waar hij of zij goed in is of waarmee hij of zij zich amuseert. Van grootse kleine trucjes met sjaaltjes tot clownfratsen.

Doelgroep: begeleiders, opvoeders, leerkrachten, … (18+)

 


Een overzicht van alle workshops vind je hier.
Je kan naast workshops ook artiesten boeken. Alle info daarover vind je hier.

 

Voor meer informatie contacteer workshops[at]cirkusinbeweging.be